Om oss

Esarps Fiber är en ekonomisk förening startad i augusti 2014 med syfte att etablera ett fibernätverk i Esarpsbygden under 2015. Föreningen är ett initiativ från Esarps Bygdelags Infrastrukturgrupp för att bygga ett konkurrensutsatt öppet fiberoptiskt bredbandsnät. Ambitionen är att det ska vara ett framtidssäkert, stabilt och öppet fibernät för de boende i Esarpsbygden.

Fiberoptisk teknik medför mycket hög kapacitet och lång livslängd vilket nuvarande internetförbindelser helt eller delvis saknar. Att det är ett öppet fibernät skapar fri konkurrens och utvecklingsmöjlighet av nätet för framtida leverantörer och nya tjänster. Ingen leverantör kan ”låsa in dig” i sin lösning.

På våren 2016 stod det klart att vi blev utan det ekonomiska stöd vi sökt av Länsstyrelsen som var helt avgörande för vårt projekt. I samband med detta besked blev vi uppvaktade av företaget IP-Only. De erbjöd oss sin fiberlösning istället mot att vi gav dem vårt stöd.

I augusti 2016 beslöt styrelsen att föreningen skulle ge upp planerna på en eget fibernät och istället helhjärtat stödja IPonlys utbyggnad.

På den ordinarie stämman i maj 2018 togs första beslutet att avveckla föreningen. Processen har fortskridit och vi väntas vara avvecklade under hösten. Verksamheten kommer flytta tillbaks in under bygdelagets ”vingar”, och fortsätta först o främst med att sprida information vidare om IP-Onlys utbyggnad.

Kontakta oss gärna på .

Denna hemsida startades den 9 september 2014.